🇵🇱 Polscy fairphonerzy

Update na temat problemu “Nieznane”:

prowadziłem 2 miesięczną batalie z Play, niestety odmówili dalszej pomocy - wysłałem im wszystko, chcieli ode mnie zrzuty ekranu historii kontaktów, ustawień itp. Dałem im wszystko o co prosili ale stwierdzili “u nas jest ok, to u ciebie” podczas gdy tłumacze, że jak włożyłem kartę T-Mobile to wszystko działało, problem nieznane mam tylko na karcie z Play (Mobile Vikings, ale używają nadajników Play, dla sprecyzowania kontaktowałem się z Play pośrednio przez Mobile Vikings).

Żeby było ciekawej jak im wysyłałem zrzuty ekranu z Fairphone to twierdzili że to nie są zrzuty ekranu z tego telefonu i według ich informacji karta jest włożona w innym telefonie. (Twierdzili ze iPhone, nie wiem kto nie umie odróżnić wyglądu systemu Android od iOS, no ale cóż…).

Stwierdzili że po ich stronie sprawa jest zakończona, więc jedyne co mi zostało to przeniesienie numeru do T-Mobile gdzie problemu “Nieznane” nie ma.

1 Like

Ja na moim FP4 od począdku mam LineageOSa z gappsami i nigdy takich problemów nie miałem jak inni na reddicie XD

Mam naprawde wrażenie że LineageOS mega ratuje ten telefon, Android 16, działa idealnie naprawde. Zero problemów i dziwnych bugów jak na stocku.

Już nawet nie wspominam o tym że fabryczny AOSP nie ma żadnych opcji customizacji, typu zmiana krztałtu ikon itd. co w lineageos oczywiście jest i działa super.

Mi FP4 działa bardziej niż idealnie w T-Mobile. VoLTE, VoWIFI i inne na LineageOSie 23 zwykłym z gappsami.

Mnie jedynie zastanawia czy apki banków działają, bo używam jednak blika często, a słyszałem że apki banków mogą być kapryśne na custom ROMach

Mnie mBank i Millenium działały, tylko nie działała autentykacja przez odcisk palca. W mBanku działała po zainstalowaniu Magisk, włączeniu MagiskHide i zainstalowaniu PlayIntegrityFix, ale Millenium nadal nie chciał pozwolić na odcisk. Revolut przestał mi działać jakoś w maju zupełnie (LineageOS na poprzednim telefonie, nie Fairphone).

Szkoda, zgaduje że Santander też może być kapryśny. Odcisk palca się przydaje do szybkiego potwierdzenia płatności. Dziwne że Unia się do tego nie przysadziła, że żeby używać banku na telefonie w pełni trzeba mieć pozwolenie od Google albo Apple…

To akurat jest troche g*wno prawda, jest to mit wynikający z kombinatorstwa ludzi. Jak wgrasz sobie samego LineageOS z MindTheGappsami bez żadnych rootów i wynalazków, to nie ma z tym żadnego problemu.

Mam LineageOS 23 na moim FP4, do tego MindTheGappsy i santander nie ma żadnego problemu, płatność zbliżeniowe działają blikiem nawet.

No właśnie santander jest najbardziej że tak powiem łaskawym bankiem, na najgoszym pohackowanym GSI używałem, i jedne co to wyrzuca komunikat raz i daje znać że zrootowane urządzenie może być nie bezpieczne ale nic poza bezprzewodowym blikiem nie blokuje, normalnie odcisk palca i wszystko działało.

Witam wszystkich,

Problemy u mnie - FP 3 /e/os murena v. 3.2-t-20251022539004-official-FP3.

Początkowo próby na play - na włączonym volte jakość rozmów dobra, brak identyfikacji numerów przychodzących. Na wyłączonym volte identyfikacja ok, ale jakość rozmów bardzo zła.

Przerzuciłem numer do T-Mobile, identyfikacja numeru jest, jakość połączenia bardzo zła niezależnie czy włączone volte. Co ciekawe rozmówca mnie słyszy poprawnie tylko u mnie nie można nic zrozumieć. Wymuszenie LTE only nie pomaga. Zglosiłem do T-Mobile i odpowiedź, że u nich ok.

Ktoś ma pomysł jak temu zaradzić?

Hej
Nie mam pomysłu niestety ale chciałam dopytać o ustawienia i siłę zasięgu.

Na moim FP5 ustawienia w plusie wyglądają tak

I jest jeszcze kwestia ustawień IMS, do sprawdzenia

Mam te same opcje zaznaczone. Jakość połączeń jest słaba niezależnie od siły sygnału. Podpowiesz jak ustawić IMS?

zobacz tutaj bo jest to dobrze opisane

Jest IMS zarejestrowane… Za to interfejs UT brak dostępu.

Mam pytanie czy komukolwiek działa jakikolwiek model z /e/os poprawnie?

Z UT mam tak samo.
Jak masz włączone WIFi calling I jesteś w zasięgu wi-fi jest jakakolwiek różnica?

Sprawdziłem - Nie jestem w stanie zadzwonić przez wifi. Jest próba i ikonka przy połączeniu, ale szybko znika i przerzuca na zwykłą siec