🇵🇱 Polscy fairphonerzy

hej

przepraszam jeśli pomieszałam.

miałam nadzieję, że rozwiązanie z Twojego posta, @Arcee7321 [wyłączyć 4 G zostawić network 4G/3G..] zadziała też dla @Dawid

bo napisałeś

if I set 4G/3G/2G but disable 4G Calling you get the data and now the callers name/numbers are shown.

ale z tego co piszesz teraz to już nieaktualne?

Rozwiązanie nadal działa.

Potrzebuje wyłączyć 4G Calling i ustawić Prefered Network Type na 3G/2G - wtedy działa.

Jeżeli ustawie Prefered Network Type na 5G/4G/3G/2G i wyłącze 4G Calling to nadal działa (pokazuje kto do mnie dzwoni) ale nie mam internetu (data transfer) - nie wiem czemu.

Więc na ten moment jedynym rozwiązaniem jest wyłączyć 4G Calling i ustawić Prefered Network Type na 3G/2G aby pokazywało kto do mnie dzwoni i mieć internet.

Ja juz nie wiem które działa a które nie, poddałem się XD

Mało kiedy ktoś do mnie dzwoni stwierdziłem że najwyżej napisze jeśli ważne a ja nie odbiorę lol.

Mam nadzieję że to jest problem software a nie hardware i że FF rozwiąże problem w pewnym momencie - na żadnym innym telefonie się jeszcze nie spotkałem z takimi problemami.

przyznam że niestety się pogubiłam

@Arcee7321 wcześniej napisałeś że masz dane przy ustawieniu 4G/3G/2G, teraz, że niestety nie.

rzutem na taśmę wrzucę jeszcze rejestrację IMS dyskutowaną w podobnym wątku. tam też nie było klasycznego szczęśliwego zakończenia, OP przerzucił się z vikingów na T-mobile bodajże4

ja musiałam to IMS włączać poprzez kontakt z infolinią (plus), i pewnie zobaczycie, że trochę mi zeszło, żeby rozkminić temat

Tak jak napisałem - Wyłącz 4g Calling i ustaw preferowaną sieć na 3g/2g - wtedy działa i widać kto do Ciebie dzwoni.

I nie wiem jak miałbyś odpisać, skoro w tym problemie nie widać kto dzwoni ani jaki numer, nie da się ani oddzwonić ani odpisac.

Napisałem do Play, analizują sprawę - jak coś będę wiedział to dam znać.

A, tylko przy 3G nie mam internetu we Wrocławiu…

(A chodziło mi że dzwoniący może do mnie napisać).

Z tym “nieznane” to nie ma znaczenia jaki telefon czy sieć.

Kiedyś było to opisane na niebezpieczniku jak ludzie roamingu mieli problemy gdzie po zakończeniu rozmowy telefon dzwonił znowu i odtwarzał całą rozmowę jeszcze raz.

Roaming czasem działa przez pośredników którzy łączą oba kraje przez VoIP i nie “powielają” numeru, stąd czasem gdy dzwoni moja rodzina na mój polski numer w DE widzę “nieznany” albo i nawet jakiś kod zupełnie innego kraju jak Austra czy Włochy.

Tyle że jak ustawie 3G/2G i wyłącze 4G Calling to widze kto do mnie dzwoni, a jak ustawie 5G/4G i włączę 4G Calling to wszystko jest jako “Nieznane” i nawet nie widzę numeru. A są to znajomi, którzy mieszkają w polsce i dzwonią z polskiego numeru, jak przełoże kartę tą samą co w Fairphone do innego telefonu, to działa wszystko, a na Fairphone tylko działa na 3G.

Sieć ma znaczenie, bo na T-Mobile nie ma takich problemów (już testowane). T-Mobile jest też na oficjalnej stronie Fairphone jako “wspierane”.
Na Play są takie problemy (sam mam) i z tego co wiem w Plusie też.

W plusie mi wszystko od zawsze działa.

Edycja. Musiałam włączyć wifi calling na infolinii, tzn. zarejestrować się w tym IMS.

W Play jestem zarejestrowany w IMS ale problem dalej występuje - ale cały czas czekam na analizę zwrotną od Play, powiedzieli że się temu przyglądają.

Cześć! Od dawna przymierzam się do przesiadki na FP. Czy ktoś może się podzielić wrażeniami, jak FP6 działa w sieci Orange? Czy jest ten problem z dentyfikacją dzwoniącego przy korzystaniu z 5G?

hej
niestety nie mam pojęcia bo od lat nie korzystałam z orange.

Wedle oficjalnej strony FP jedynym wspieranym operatorem jest T-mobile na ten moment i sam testowałem, na T-mobile nie ma problemu.

Orange nie wiem, natomiast nie ma go na liście wspieranych tak jak Play - ja na Twoim miejscu nie ryzykowałbym tylko przeniósł się do T-Mobile.

Ja się męczę i ciągle się boksuję z Play od 3 tygodni, próbuje z nimi ciągnąć temat ale jak na razie urwali kontakt, zobaczymy.

Mam jeszcze FP3, który bez problemu działa w Play, oraz w dowolnych sieciach za granicą (nawet na Białorusi). Nagle kupuje nowy FP6 nie jest kompatybilny z Play. Mam nadzieję że to rozwiążą.

czy myślisz że to może mieć znaczenie, że FP3 nie obsługiwał 5G?

Ma to sens. Ale ja się nie znam zupełnie. Jak ludzie mówili, że nic dobrego z tego 5G nie będzie to się z nich śmiali :wink:

Hej, korzystam ze swojego FP6 od trzech miesięcy w nju (na sieci Orange) i nie mam z nim żadnych problemów. Działa WiFi Calling, VoLTE i 5G bez żadnych kombinacji. Mam fizyczną kartę SIM, jeśli to ma jakieś znaczenie dla kogoś.

Edit: z roamingiem zagranicznym też nie było problemu.

Mam FP4, z systemem LineageOS for microG. Sieć Orange. Niedawno w dziwnych okolicznościach karta SIM mi się zepsuła, więc sprawdziłem, że eSIM działa. VoLTE nie widzę w opcjach.

Co ciekawe przy ustawianiu eSIM, skanowanie kodu QR nie działało. Ale mogłem zwykłą aplikacją aparatu zeskanować, skopiować tekst, wkleić w konfigurację eSIM i dalej poszło.

hej
a masz 4G calling w opcjach?

Mam “Połączenia 4G”. Właśnie włączyłem, bo nie wiedziałem co to jest.