Hoe maak je een back-up van je Fairphone (Backing up your personal data)

Hoe maak je een back-up van je Fairphone.

Je Fairphone bevat veel persoonlijke bestanden, zoals foto’s, video’s en contactgegevens.
Deze bestanden wil je natuurlijk bewaren op een veilige plaats voor het geval dat je Fairphone
kapot gaat of je je Fairphone verliest. Een back-up van de Fairphone maken is niet te moeilijk en er zijn diverse manieren waarop je dit kunt doen.

Let op: Als je de standaard app Backup and Restore app = Back-up en terugzetten app gebruikt,
wordt er niet één op één wat er in je Fairphone staat opgeslagen. Ook worden bestanden die
een geïnstalleerde app heeft gemaakt overgeslagen. Met andere woorden na het terugzetten
van een back-up moet je bepaalde instellingen, zoals systeeminstellingen en instellingen van
apps weer opnieuw invoeren. Er zijn een paar Backup and Restore apps die wel de mogelijkheid
bieden om een complete back-up van je Fairphone te maken. Zie daarvoor de lijst met apps
’van derden’ onderaan dit artikel of zoek in de appwinkel https://play.google.com/store naar een van de andere backup-apps.

Een back-up maken van je Fairphone is voor je eigen risico. Je kunt FAIRPHONE© niet verantwoordelijk stellen als na het terugzetten van je back-up blijkt dat er data verloren is gegaan.

Handmatige back-up
Het is mogelijk om een back-up van je Fairphone te maken door het kopiëren van al je belangrijke
bestanden naar een pc. Gewoon je Fairphone aan een pc koppelen, waarbij je gebruik maakt
van een account bij Google. Deze methode is niet zo grondig als een (betaalde) app ‘van derden’, of de meegeleverde backup-app (dan moet je wel een SD-card in je Fairphone hebben) Echter
het is makkelijk en je hebt niets anders nodig, bovendien worden de meeste belangrijke bestanden opgeslagen.

Foto’s en bestanden
Zodra je Fairphone is gekoppeld aan je pc, verschijnt er op je pc een pictogram. Nu kun je je afbeeldingen die je met de camera hebt gemaakt, kopiëren van de Fairphone naar de pc.
Dubbelklik op het pictogram op je pc, zoek naar de map “DCIM” want daar staan al je foto’s die je met de standaardcamera hebt gemaakt. Klik op ‘Camera’, selecteer alle foto’s die je wil kopiëren, klik op de rechtermuis, kies kopiëren, ga naar de map waar je de foto’s wil plakken en klik weer op de rechtermuis en kies nu plakken.
Bekijk daarna of er andere bestanden zijn die je ook wilt kopiëren/plakken. Denk aan bijv. de Downloadmap of de WhatsAppmap. Je hebt de meeste kans dat bestanden/foto’s die je al eerder gedownload hebt in deze twee mappen staan.

Contactpersonen en agenda
(Hiervoor moet je zorgen dat je of een verbinding hebt via een WiFi-netwerk of via de internet-verbinding van je simkaart hebt.)
De eenvoudigste en snelste methode is om je gegevens van je contactpersonen op te slaan door middel van je Google-account. Zo heb je altijd toegang tot je gegevens van je contactpersonen, zelfs als je een andere telefoon (gebaseerd op Android) koopt.
Tik op de Fairphone op de app ‘Personen’, tik helemaal linksonder in het zwarte gedeelte, tik op ‘Importeren/exporteren’. In het eerste scherm kies je de lijst waar de gegevens van je contactpersonen staan bijv. op je simkaart of de telefoon. Tik op ‘volgende’ en kies dan voor je Google-account. Tik weer op ‘volgende’ en nu kun je de contactpersonen selecteren die je wil opslaan in je Google-account. Als je alle contactpersonen wilt opslaan, tik dan bovenin je scherm
op ‘0 geselecteerd’ en nu krijg je op mogelijkheid om op ‘Alles selecteren’ te tikken. Daarna tik je op ‘OK’ (staat op dezelfde hoogte als ‘0 geselecteerd’ maar dan helemaal rechts.)

Nadat je dit gedaan hebt, controleer je of je hebt ingesteld dat je Google-account op je Fairphone moet synchroniseren. Hiervoor tik je helemaal linksonder in het zwarte gedeelte, dan tik je op ‘Systeeminstellingen’, in het volgende scherm veeg je naar beneden totdat je bij ‘ACCOUNTS’ Google ziet staan. Tik op ‘Google’ en daarna op je ‘Google-account’ en controleer of het vakje achter ‘Contacten’ is aangevinkt.
Om je agenda op te slaan, hoef je er enkel voor te zorgen dat het vakje bij ‘Agenda’ ook is aangevinkt.

Apps
Zorg dat je altijd eerst inlogt bij de apps-winkel https://play.google.com/store want dan bewaart Google een lijst van alle apps die je gedownload hebt. Waardoor je heel gemakkelijk je apps opnieuw kunt downloaden als je een nieuwe telefoon hebt of om een andere reden je apps verloren bent. Gewoon inloggen en links in de lijst kiezen voor ‘Apps’ en dan voor ‘Mijn apps’.
Je krijgt dan een complete lijst te zien van alle apps die je met je Google-account hebt gedownload.
Tik op de app die je terug wilt zetten, tik op het woord ‘Geïnstalleerd’, kijk of je Fairphone vermeldt wordt en de download start.

Back-up met behulp van een SD-card

Zodra ik dit vertaald hebt, zal ik het hier plaatsen.

Heb je een verbetering of zo, laat het me dan weten. Twee weten meer dan een.

2 Likes