🇳🇱 Interessante artikelen/Links naar Fairphone en eerlijke electronica

Het is cliche net zoals een X tijd je aan een bepaald dieet houden. Erg Amerikaans van je moet het zelf doen etc.

Als je focus legt op beperken tot hergebruik van plastic merk je eigenlijk pas hoe idioot onze huidige situatie is. En hoe soms anderen voor je bepalen. Bijv als je iets besteld hebt via internet, en je krijgt veel plastic er bij cause reasons.

Dit soort artikelen geven mooi aan hoe moeilijk het is. Daardoor ontstaat hopelijk een bepaald draagvlak onder de bevolking. Draagvlak voor zo’n ban op wegwerpplastic, bijvoorbeeld.

Zodra mijn dochter zelfstandig kan lopen, kan ik mooi plastic rapen terwijl ik met haar naar buiten ga. 3 in 1. Goede voorbeeld van jongs af aan, doe wat nuttigs voor de wijk, en ze is buiten. Daardoor ziet de buurt er ietsje minder verpaupert uit. Dat is wat mij betreft ook belangrijk.

3 Likes

Dit is de meest duurzame smartphone op de markt
Artikel in Het Parool van Herman Stil, 28 augustus 2019, 09:14

1 Like

Ja, en op die manier bekeken is de recente rietjesgekte misschien ook wel ergens goed voor geweest. En zoals je zegt, het zorgen voor jezelf en je omgeving zonder al te veel spilzucht, dat zijn natuurlijk fundamentele zaken. Niet alleen ecologisch, maar psychologisch, sociaal, medisch, en zo voorts.

Dat afval rapen is een mooi initiatief - ik denk dat het een stuk meer motivatie, inzicht en actie inspireert dan een weekje zonder plastic!

1 Like

Je kunt die grijpstokjes (vaak gratis) bij de gemeente halen. Het kost mijn gemeente 7,50 EUR. Als je een uur raapt, heeft de gemeente dat geld er al uit.

Je kunt ook met de hand rapen. Stel je hebt als doel 1 stukje per dag. Probleem is dat ik het nogal vies vind, en vooral om daarna bijv nog een telefoon aan te raken. Ben om die reden ook een beetje vies van tweedehands.

Die rietjes krijgen veel aandacht, terwijl het maar een zeer kleine verandering is. Toch kan het lokaal gezien wel degelijk veel afval veroorzaken:

Het slechte nieuws (van een bekende lokale afvalraper uit mijn stad):

Bij ons is de top 10:

Wat betreft de drankverpakkingen: “Slechts 103 hiervan waren statiegeldflessen, nog geen procent dus.”

Het mooie van het onderzoek is dat het lokaal gezien statistisch relevant is.

Deze kwam ik tegen op Tweakers. Op zich wel een mooie voor de bewustwording, behalve dat de titel een beetje clickbait achtig is. Is op :belgium: Belgie gericht (Vlaams/Nederlands).

1 Like
1 Like

Funny calling the Fold the worst phone. The innovation of foldable smartphone is here to stay. Once it is affordable, it’ll get more adoption, including being a solid replacement of tablet/(smartbook/nettop/)laptop. The ability to use the second screen to use as touchscreen keyboard alone, is worth a foldable (not for the current pricetag though).

‘Nederland haalt e-afvalquotum niet door lage inlevering apparaten’

Nederland haalt waarschijnlijk niet het verplichte recyclingspercentage voor huishoudelijke elektrische apparaten. Dat komt omdat consumenten nog niet vaak genoeg oude apparaten inleveren. Dat stelt de NVMP, dat zich bezighoudt met het recyclen en inzamelen van afgedankte apparaten.

[…]

Eva Gouwens was bij BNR - hier terug te luisteren: https://www.bnr.nl/nieuws/technologie/10401026/www.bnr.nl
EDIT: En uitspraken te lezen
(NB “hij” …)

2 Likes

This topic was automatically closed 182 days after the last reply. New replies are no longer allowed.

Review: de FairPhone 3+ doet je minstens even nadenken

Op zich levert de Fairphone 3+ (469 euro) niet zo spectaculair veel smartphone, voor nét iets te veel geld. De extra euro’s die je ervoor neertelt zijn voor de planeet en je geweten. En daar is ook iets voor te zeggen, vindt onze techspecialist.

https://www.ad.nl/tech/review-de-fairphone-3-doet-je-minstens-even-nadenken~a81356d9/

2 Likes

Mooi artikel. Niets nieuws voor de vaste kern hier, maar wel een mooi artikel.

Je kunt de FairPhone 3+ gerust vergelijken met de OnePlus Nord en nieuwe iPhone SE. De FairPhone 3+ kost 469 euro, de iPhone SE koop je vanaf 449 euro en de OnePlus Nord kost je momenteel 499 euro.

Interessante vergelijking, was ik niet opgekomen. Ook accuraat qua features en performance?

Een nieuwe telefoon kopen is veel makkelijker dan je oude laten repareren

“Smartphones zijn wegwerpproducten geworden,” zegt Monique Lempers, Impact Innovation Director van Fairphone. “Jaarlijks worden er wereldwijd 1,4 miljard exemplaren verkocht. Na twee tot drie jaar worden ze weer afgedankt. Ze belanden in een la en soms helaas nog bij het huisvuil. Slechts 20 procent wordt gerecycled en daarvan wordt slechts 5 procent van het gebruikte materiaal teruggewonnen.”

2 Likes

a dutch report on cobalt mining in Congo.
It can probably not bee seen by people from outside the netherlands…

2 Likes

Can view fine with my 'Adapted ’ Chrome browser on my Raspberry Pi ~ Thanks Just don’t understand a word :frowning:

EDIT
OK as I’m watching some is in English :slight_smile:

How I love to be reminded of what an exploitive creature I am :see_no_evil:

Ad.nl: Nederlandse uitvinding zorgt dat je afstandsbediening nooit leegraakt

About Nowi’s NH2 chip.

Fairphone 2 uit 2015 krijgt begin volgend jaar Android 10-upgrade

https://tweakers.net/nieuws/189854/fairphone-2-uit-2015-krijgt-begin-volgend-jaar-android-10-upgrade.html

1 Like