English

FP1 Not booting - not even to Recovery Mode

solved
Tags: #<Tag:0x00007fefc0f2a938>

#1

Hi all,

I’m experiencing the not booting problem (not even getting as far as the Fairphone screen - just light blue). I can’t even boot into recovery mode (I get as far as a black screen offering that option, but when I select Recovery Mode, I’m just back to the light blue screen). One time (and once only) I got into recovery mode, and went for a hard reset, after which I booted once, then crashed again (I let the screen go to black when out of use, and then found it totally unresponsive), and was back to where I started. I’m assuming the phone is just dead, but any input would be very welcome…


#2

Sounds like a hardware failure. I’d try the following:


#3

Interesting, I am having the saime failure since yesterday. It doesnot matter in which mode I am booting the FP1U, the blue fairphone screen appears and thats it. No further action…


#4

No problem here on my phone. This is probably coincidence.

Anyway, is there by chance any response when you connect your FP1 to a computer?


#5

Ok, seems so. There is no reaction when I plug it in, exept that it starts charging. Hmm… I hope thats not the end of my FP1U… :face_with_raised_eyebrow:


#6

Can you reach #dic:testingmode?


#7

Yes. I can reach it and run the Autotest. No clear hardware error was detected… things like no second SIM card, because I have no second SIM card inserted… :slight_smile:

For me it looks like a software error… but I have no idea how to resolve that exept a hard reset…


#8

You are talking about a #dic:hardreset. Does that mean you can reach #dic:recoverymode ?


#9

No I cant reach it. I thought there is a reset posibility in the recovery mode selection menu. So I have no further ideas…


#10

As a last resort you can try this: https://forum.xda-developers.com/wiki/Fairphone_Fairphone/Guides#How_to_restore_Fairphone_if_you_totally_bricked_it

I updated and improved the old instructions in May myself so I can say that they work.


#11

Hey Stefan, I installed the OS manually without reseting the phone, then the blue screen got stucked again. So I did a factorey reset. That was working fine, the phone started again.
Some problems occured with the google play store - I had to clean the cache before installing the google stuff… no everything is working fine, I just have to reinstall the apps manually. So i would say that was a software failure… happy to have it back :grinning:


#12

Hi, I had the exact same! While searching for a solution I found some topics on a broken power button. When I disassebled my FP1, this seems plausible, so I decided to follow this topic: FP1: Power button does not work anymore

I just received the new powerbutton today, not sure when I have the time to replace it… I’ll let it know when I’ve done so!


#13

Very strange, there is link for the Linux version pointing here: http://mtk2000.ucoz.ru/load/soft/soft_mtk/sp_flash_tool/5-1-0-14

I do not read Russian! Is that really the right page or a hacking attempt?


#14

My apologies for not responding Stefan - for whatever reason I didn’t get the usual email notification of a reply… I’m going through the thread now.